Tuesday 9 February 2016

Resepi Puding Betik Yang Sedap

Tags


bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

(@)2 biji buah betik yang masak ranum
(@)150 gm mentega
(@)1/2 tin susu cair
(@)1 bungkus serbuk agar-agar ~ 12 gm
(@)750 ml air
(@)2 sudu makan tepung kastard
(@)2 biji telur
(@)200 gm gula ~ ikut kemanisan masing-masing
(@)200 gm isi betik ~ di dadu
(@)1 sudu teh esen vanilla
(@)secubit garam

cara-cara untuk membuatnya ialah:-

(@)Buah betik, di kupas kulitnya dan di belah 2
(@)Buang bijinya dan korek sedikit isinya supaya lubang tengahnya sedikit besar untuk di letakkan puding. Lebihan isi yang di korek tadi di cincang atau di dadu kecil
(@)Cuci bersih buah betik dan simpan dalam peti ais sebentar. Sementara itu kita sediakan pudingnya
(@)Dalam periuk, satukan air , agar-agar dan gula.
(@)Masak atas dapur api sederhana hingga gula larut.
(@)Dalam bekas lain satukan telur, susu cair, esen vanilla, tepung kastard, dan secubit garam
(@)Aduk rata dengan wisk atau senduk kayu.
(@)Kemudian tapis
(@)Bila agar-agar dah larut, masukkan butter dan kacau hingga butter larut
(@)Tuangkan adunan yang kita tapis tadi ( adunan telur dan kastard) dan kacau rata
(@)Bila dah didih tutup api dan masukkan isi betik yang kita cincang atau dadu tadi
(@)Tuangkan adunan dalam betik yang telah kita belah tadi
(@)Kemudian sejukkan dalam peti ais.