Sunday 7 February 2016

Resepi Roti Lapis Daging Cheese

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

(*)Daging kisar jenama “Ramly” (200g )
(*)Bawang Besar – Dihiris (1 biji )
(*)Bawang Putih – Dicincang (2 ulas )
(*)Halia – Dicincang (1/2 inci )
(*)Celery – Dipotong Dadu (1 batang )
(*)capsicum merah – Dipotong Dadu ( 1/2 biji )
(*)serbuk kari – Dibancuh dgn sedikit air ( 2 camca besar )
(*)minyak masak/butter utk menumis (secukupnya)

Bahan-bahan lain –

(*)aluminium foil saiz 8″ x 8″ (1 bekas )
(*)roti putih Gardenia (6 keping )
(*)telur (4 biji )
(*)susu segar (4 camca besar)
(*)Serbuk Lada Hitam (secukupnya)
(*)Garam (secukupnya)
(*)parutan keju mozzarella (1 cawan )
(*)Daun parsley utk hiasan

Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-

1. (*)Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih, halia dan bawang merah hingga naik bau.

2. (*)Masuk kan daging dan kacau hingga hampir masak. Masukkan rempah kari, kacau biar sebati dengan daging.

3. (*)Masukkan celery, capsicum dan gaulkan rata.

4. (*)Kecilkan api dan biarkan campuran tadi hampir masak.

5. (*)Sementara tu campurkan telur, susu dan serbuk lada hitam, kacaukan sebati.

6. (*)Susunkan roti ke dalam bekas aluminium foil. Tuangkan setengah daripada adunan telur + susu ke atas lapisan roti dan biarkan meresap di roti.

7. (*)Tutupkan api daging dan tuangkan adunan tersebut ke atas lapisan roti dan ratakan. Taburkan keju memenuhi lapisan daging.

8. (*)Tuangkan baki campuran susu dan telur tadi.

9. (*)Bakar dalam oven pada suhu 160° selama 30minit/masak. Keluarkan dan potong untuk dihidang.