Monday, 31 October 2016

Resepi Rendang Udang

Tags


Resepi Rendang Udang

Bahan-bahan 
  • ½ kg udang saiz besar
  • 5 helai daun limau purut - dihiris halus 
  • 1 cawan santan pekat - dicampur dengan 1 cawan air 
  • 4 sudu makan kerisik 
  • 2 sudu makan serbuk cili 
  • 1 batang serai - diketuk 
  • Minyak masak untuk menumis
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan Giling 
  • 4 biji bawang merah 
  • 3 inci halia muda 
  • 2 inci lengkuas 
  • 2 batang serai 
  • 1 cm kunyit 
  • 6 biji cili padi (lebih jika suka pedas)
  • 2 helai daun kunyit 

Cara Penyediaan:
  • Panaskan minyak dan tumis bahan giling hingga naik baunya. Masukkan serbuk cili dan tumis lagi hingga mesra. 
  • Masukkan santan, serai serta kerisik. Biarkan hingga menggelegak. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan santan menjadi berketul-ketul.
  • Setelah menggelegak seketika, masukkan udang. Biarkan hingga kuah pekat dan terbit minyak.
  • Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba & Dipersilakan share.