Sunday, 30 October 2016

Resepi Sup Sirip Ikan Yu

Tags


Resepi Sup Sirip Ikan Yu

Bahan-bahan:
  • 120 gm sirip ikan yu kering
  • 120 gm daging ayam – hiris & rebus
  • 1 sudu teh serbuk lada
  • 4 bawang merah - hiris
  • 1 ulas bawang putih - hiris
  • 120 gm isi ketam
  • 4 cawan stok ayam
  • 1 sudu teh garam
  • 3 cm halia - hiris
  • 1 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan sedikit air

Cara penyediaan:
  1. Bersihkan sirip ikan. Rendam semalaman atau sekurang-kuranya 8 jam. Masukkan ke dalam periuk bersama air yang mencukupi. Rebus selama 2-3 jam.
  2. Panaskan minyak, tumis halia, bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
  3. Masukkan stok ayam, isi ketam, sirip ikan, garam dan serbuk lada. Masak hingga mendidih.
  4. Kacau sentiasa. Masukkan tepung jagung untuk pekatkan kuah sup.
  5. Hidang panas-panas.

Selamat mencuba & Dipersilakan share.