Sunday, 23 October 2016

Resepi Umi - Kuih Talam Jagung ~ klik disini

Tags


Resepi Umi - Kuih Talam Jagung

Bahan-bahan:

Lapisan bawah:
  1.  1 cawan jagung manis berkrim
  2.  1 cawan tepung beras
  3.  2 sudu makan tepung kastad
  4.  2 cawan santan
  5.  ½ cawan gula
Lapisan atas:

  1.  1 cawan tepung beras
  2.  2 cawan santan pekat
  3.  1 sudu teh garam

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan kukusan.
  2. Gaulkan kesemua bahan lapisan bawah dan kacau hingga sebati.Masukkan ke dalam loyang.
  3. Kukus selama ½ jam.
  4. Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk.
  5. Kacau sebentar di atas api kecil.
  6. Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakar-cakarkan sedikit permukaan atasnya dan tuangkan perlahan-perlahan adunan lapisan atas.
  7. Kukus selama 20 minit.
  8. Sejukkan dan potong.

Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba & Dipersilakan share.