Tuesday, 15 November 2016

CARA-CARA YANG SEBENAR MEMBUAT KEPAK AYAM MADU SPECIAL. MEMANG SEDAP!!! UOLSSS KENA CUBA!!!

Tags


Bahan-bahanya :
  • 10 kepak ayam-potong 2 (kalau tak nak potong 2 pun takpa)
  • 3 biji bawang putih-kisar/tumbuk
  • 1 inci halia-kisar/tumbuk
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 4 sudu makan madu
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar sos tiram
  • garam secukupnya
  • minyak zaiton/minyak sayuran


Cara-cara membuatnya
  1. Basuh kepak ayam dan toskan
  2. Campurkan semua bahan dalam mangkok/bekas.
  3. Masukkan kepak ayam dan gaul sebati.
  4. Perap sekurang-kurangnya 5-8 jam..kalau nak sedap semalaman.
  5. Panaskan pan dengan api sederhana dan masukkan kepak ayam yang telah di lengser dengan minyak, biarkan 10-15 minit, baru di balikkan.

P/S : Kalau anda guna oven panaskan oven suhu 170C, letakkan kepak ayam dalam dulang yang telah di lengser dengan minyak.  Panggang 15 minit baru di balikkan sebelah lagi untuk hasil yang sekata.

Selamat mencuba & Dipersilakan share.