Sunday 28 February 2016

Resepi Ketam Masak Pedas Ala Thai Sedap

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

(**)Ketam
(**)1 Batang Serai
(**)Daun limau purut 10 keping
(**)Daun Ketumbar Segenggam
(**)Cili api – ikut selera
(**)Bawang Merah
(**)Bawang Putih
(**)Halia
(**)Asam Keping 1 (besar)
(**)Serbuk Kari 2 Sudu
(**)Cili Giling 3 Sudu
(**)Paste Cili Thai 2 Sudu
(**)Gula & Garam

Cara-cara untuk Memasaknya ialah:-

1. (**)Bersihkan ketam, potong dua, kemudian rebus dahulu. Air rebusan ketam jangan buang, sebab hendak digunakan sebagai kuah nanti.

2. (**)Dalam Periuk/kuali, panaskan minyak, masukkan bawang merah, bawang putih, halia, serai hingga naik bau.

3. (**)Masukkan cili giling dan kari yang dah dibancuh sehingga pecah minyak, kemudian masukkan paste cili thai.

4. (**)bila sudah pecah minyak masukkan Air rebusan ketam tadi. Kacau hingga rata, masukkan asam keping, gula dan garam.

5. (**)Akhir sekali masukkan ketam, daun ketumbar dan daun limau purut. Bila mendidih, tutup api dan tutup periuk, biar bau dan rasa masakan tadi bersatu. Hidangkan.