Thursday, 28 April 2016

Resepi Apple Crumble Yang Menyelerakan

Tags


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

Bahan topping:

(*)65g tepung serba guna
(*)50g gula pasir
(*)84g mentega tanpa garam (potong dadu)
(*)30g oat
(*)40g kacang badam
(*)1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
(*)1/4 sudu teh buah pala (jika suka)
(*)sedikit garam untuk perasa

Bahan Inti:

(*)2 biji epal (kupas kulit dan potong dadu sebesar 2.5cm)
(*)1 sudu teh parutan kulit lemon
(*)1/2 biji lemon (perah ambil jusnya)
(*)3 sudu teh (40g) gula pasir
(*)60g kismis

CARA MEMASAKNYA IALAH:

(*)Terlebih dahulu panaskan ketuhar 190°selsius

UNTUK TOPPING:

(*)1. Masukkan semua bahan untuk topping ke dalam pengisar dan kisar kasar sehingga sebati.

UNTUK INTI:

(*)1. Masukkan buah epal yang telah dipotong dan kismis ke dalam sebuah bekas. Perah jus lemon, parutan kulit lemon dan masukkan juga gula pasir. Kacau sebati dan kemudian pindah ke dalam pinggan pembakar yang telah disapu mentega.
(*)2. Tabur semua bahan untuk topping secara rata di atas campuran buah-buahan tadi. Bakar dalam anggaran masa 30-40 minit sehingga bertukar keperangan.
(*)3. Keluarkan daripada ketuhar. Sejukkan selama 30 minit sebelum dihidangkan.