Friday 29 April 2016

Resepi Cherry Clafoutis

Tags


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

Bahan Doh pastri :

(**)150gm mentega
(**)80gm gula aising
(**)1 biji telur
(**)350gm tepung
(**)1 sudu teh esen vanila

(Cherry Custard):

(**)1 tin ceri bertangkai yang manis
(**)8 biji telur
(**)475gm krim putar
(**)1 sudu teh esen vanila
(**)100gm gula

CARA MEMASAKNYA IALAH:

(**)1. Gaulkan tepung dengan mentega di dalam mangkuk sehingga menjadi seperti serbuk roti.
(**)2. Kemudian masukkan gula aising dan telur, adun hingga sebati. Masukkan dalam acuan pai.
(**)3. Bakar pada suhu 180⁰selsius selama 13 minit. Ketepikan dan biarkan sejuk.
(**)4. Sementara itu, sediakan cherry custard.
(**)5. Campurkan semua bahan di dalam mangkuk kecuali buah ceri. Kacau sehingga sebati.
(**)6. Masukkan buah ceri di dalam kulit pai yang separuh masak, diikuti dengan adunan isian kastard.
(**)7. Bakar semula pada suhu 180⁰selsius selama 20-25 minit.
(**)8. Keluarkan dari acuam dan masukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya dua jam sebelum dihidangkan.