Friday, 29 April 2016

Resepi Popia Sira Pedas Menyengat

Tags


Bahan-Bahannya ialah:

(**)Kulit popia (1 sudu besar tepung gandum – bancuh 3 sudu besar air)

Bahan Inti –

(**)200gm udang – hiris kecil
(**)1 biji bawang besar – hiris halus
(**)3 ulas bawang putih – tumbuk hancur
(**)Sebatang carrot – sagat halus
(**)Sedikit kubis – sagat halus
(**)Sedikit taugeh – nak ganti sengkuang pun boleh
(**)1 sudu besar sos tiram
(**)Garam secukup rasa
(**)1 sudu besar minyak – untuk menumis

Bahan Sos –

(**)2 sudu besar cili mesin
(**)1 ulas bawang putih – tumbuk hancur
(**)2 sudu besar cili sos
(**)2 sudu besar cuka
(**)1 sudu besar gula
(**)3 sudu besar minyak
(**)Garam secukup rasa
(**)Bijan jika suka

Cara Membuatnya ialah:

Popia –

(**)1. Panaskan minyak tumis bawang besar,bawang putih dengan udang sampai naik bau. Kemudian masukkan carrot, taugeh, kobis dan sos tiram.

(**)2. Bila sayur dah lembut sedikit, tutup api dan tapiskan supaya minyak + kuahnya turun. Biarkan sejuk seketika.

(**)3. Bentangkan kulit popia, letakkan inti di tengah, gulung hingga ke hujung dan lipatkan seperti membuat kuih ketayap.

(**)4. Bubuh gam di bahagian hujung dan lekatkan. Goreng dalam minyak yang banyak dan sederhana panas.

Sos Sira –

(**)1. Tumis semua bahan-bahan cili hingga pekat.

(**)2. Bila dah agak kering, masukkan popia yang dah digoreng tadi. Gaul rata.

(**)3. Angkat dan boleh la dihiaskan dengan bijan atau kacang jika suka. Hidangkan.