Bahan-Bahannya ialah:
(**)Kulit popia (1 sudu besar tepung gandum – bancuh 3 sudu besar air)
Bahan Inti –
(**)200gm udang – hiris kecil
(**)1 biji bawang besar – hiris halus
(**)3 ulas bawang putih – tumbuk hancur
(**)Sebatang carrot – sagat halus
(**)Sedikit kubis – sagat halus
(**)Sedikit taugeh – nak ganti sengkuang pun boleh
(**)1 sudu besar sos tiram
(**)Garam secukup rasa
(**)1 sudu besar minyak – untuk menumis
Bahan Sos –
(**)2 sudu besar cili mesin
(**)1 ulas bawang putih – tumbuk hancur
(**)2 sudu besar cili sos
(**)2 sudu besar cuka
(**)1 sudu besar gula
(**)3 sudu besar minyak
(**)Garam secukup rasa
(**)Bijan jika suka
Cara Membuatnya ialah:
Popia –
(**)1. Panaskan minyak tumis bawang besar,bawang putih dengan udang sampai naik bau. Kemudian masukkan carrot, taugeh, kobis dan sos tiram.
(**)2. Bila sayur dah lembut sedikit, tutup api dan tapiskan supaya minyak + kuahnya turun. Biarkan sejuk seketika.
(**)3. Bentangkan kulit popia, letakkan inti di tengah, gulung hingga ke hujung dan lipatkan seperti membuat kuih ketayap.
(**)4. Bubuh gam di bahagian hujung dan lekatkan. Goreng dalam minyak yang banyak dan sederhana panas.
Sos Sira –
(**)1. Tumis semua bahan-bahan cili hingga pekat.
(**)2. Bila dah agak kering, masukkan popia yang dah digoreng tadi. Gaul rata.
(**)3. Angkat dan boleh la dihiaskan dengan bijan atau kacang jika suka. Hidangkan.