Tuesday, 3 May 2016

Resepi Blueberry Cheesecake

Tags


Asasnya ialah:

(**)110 gram butter (dicairkan)
(**)200 gram biskut (dipecahkan)

(**)– Gaulkan biskut yang telah dipecahkan bersama butter and masuk dalam loyang dan tekan-tekankan hingga padat.

Filling:

(**)500 gram cream cheese
(**)30 gram butter
(**)120 gram gula kastor
(**)30 gram tepung jagung
(**)200 ml whipping cream
(**)4 biji telur

Cara membuatnya ialah:

(**)1.Campurkan bahan-bahan filling sampai sebati dan tuangkan kedalam loyang yang suda diletakkan asa bsiskut tadi.

(**)2.Bakar selama 1 jam , 160°c dan selepas sudah masak biarkan kek dalam 15 minit dalam oven dalam keadaan pintu terbuka , kemudian keluarkan dan sejukkan dalam peti sejuk semalaman.

(**)3.Akhir sekali , topping dengan blueberry , taburkan buah diatasnya dan siap untuk dihidangkan.


(**)P/s:Tooping juga boleh ditukar kepada strawberry atau chocolate.