Monday, 2 May 2016

Resepi Kek Lapis Cheese

Tags


Bahan A:

(**)2 bungkus biskut marie perisa coklat
(**)500 ml susu segar (dipanaskan)

Bahan B:

(**)500 gram cheese krim
(**)10 ml susu segar
(**)1/2 cawan gula halus

Cara membuatnya ialah:


(**)1.Satukan cheese dan gula , kemudian gaul hingga sebati.
(**)2.Masukkan susu segar sedikit demi sedikit (janga sampai adunan terlalu cair)
(**)3.Pukul adunan hinggakembangdan sebati lalu ketepikan.
(**)4.Sediakan bekas yang dialas dengan plastik atau kertas minyak di permukaan bekas.
(**)5.Ambil biskutdan celup kedalam susu yang dah dipanaskan (suamkan dulu) dan susu kedalam bekas , kemudian sapukan cheese diatasnya.
(**)6.Ulang proses melapis hingga biskut habis dan biarkan lapisan cheese diatas sebagai lapisan terakhir.
(**)7.Kisar saki baki biskut dan taburkan biskut diataslapisan cheese , tekankan permukaan aduanan dan padatkan .
(**)8.Masukkan dalam peti sejukdan biarkan sekurangnya 8 jam sebelum dipotong.

(**)P/s:Resepi Kek Lapis Cheese sedap dimakan bersama kopi panas.