Tuesday 24 May 2016

Resepi Snek Congo Bars

Tags

congo-bars

Resepi Snek Congo Bars

Bahan-Bahan:

315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
300 gm gula perang – boleh kurangkan
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pecan atau apa2 kekacang – optional
Kepingan badam untuk taburan – optional

Cara Membuat:

1. Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.

2. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.

3. Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati. Masukkan esen vanila.

4. Masukkan tepung, baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.

5. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 atau 10X10X2 inciyang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.

6. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.

7. Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnya kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.