Tuesday 24 May 2016

Resepi Tart Kentang Bersama Mozarella Cheese

Tags

tart-kentang

Resepi Tart Kentang Bersama Mozarella Cheese

Bahan-Bahan:

5 biji kentang – dikupas, basuh bersih dan diparut halus
1 biji karot di kupas dibasuh dan diparut halus
1/2 biji bawang besar juga diparut
Sedikit potongan daun bawang
2 batang crab stick/hot dog dipotong kecil
1/4 cawan susu segar
3 biji telur
1 packet mozzarella cheese
garam dan serbuk lada putih secukup rasa
2 sudu besar tepung jagung
Serbuk Lada Hitam

Cara Memasak:

1. Campurkan parutan kentang ,carrot dan bawang besar dalam satu bekas. Perah keluar airnya sebanyak yang boleh.

2. Susu dipukul bersama telur dan tuangkan kedalam campuran kentang tadi. Kacau rata. Masukkan daun bawang isi ketam dan segenggam penuh cheese dan gaul sebati.

3. Sapukan butter atau minyak masak sekeliling muffin pan. Masukkan sesudu besar adunan (atau hampir penuh) ke dalam acuan dan letakkan sedikit cheese diatasnya.

4. Bakar dgn kepanasan 190C selama lebih kurang 20 minit atau sampai cheese bertukar keperangan.

5. Sedap dihidang bersama sos pilihan atau makan begitu sahaja.