Sambal biji getah
Tahukah anda, biji getah ini boleh dimakan, dibuat sambal.
Di bawah adalah resepi untuk menyediakan Sambal Biji Getah atau nama lainnya Sambal Rong.
Bahan-bahan yang diperlukan:
Bahan-bahan yang diperlukan:
- -Cili padi
- -Biji getah
- -Garam
- Kopek kulit biji getah yang keras untuk mendapatkan isinya yang berwarna putih, lembut dan kenyal. (Senang cerita, ketuk je dengan lesung batu)
- Kemudian, buang kulit arinya. Pekerjaan yang ini memang agak cerewet. Jika nak mudah, jemur dulu isi biji getah ni sehingga kulit arinya kering dan lekang daripada isi.
- Tumbuk cili bersama sedikit garam sehingga lumat. Masukkan biji getah dan tumbuk lagi sehingga biji getah lumat.
- Setelah lumat, tepekkan di dalam kuali leper atau tudung periuk. (Jika mahukan sambal yang garing, tepek nipis-nipis)
- Bakar di atas api yang perlahan hingga sambal masak atau garing.