Sunday 9 October 2016

Resepi Kek Coklat Cinta ~ Klik Disini

Tags



Resepi Kek Coklat Cinta

Bahan-bahannta :

  • 200 g coklat masakan
  • 150 g mentega tawar
  • 3 biji telur 
  • 3 kuning telur 
  • 100 g gula pasir
  • 100 g tepung gandum, ayak

Pelengkap:

  • 150 g coklat masakan, cincang, cairkan

Cara penyediaan:

  • Griskan 8 acuan tahan panas bentuk bulat atau yang lain
  • Cincang coklat, ketepikan 50 g untuk isian. Cairkan baki coklat bersama mentega hingga bersatu.
  • Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan coklat cair, kacau rata. Tambahkan tepung gandum, kacau lagi hingga rata.
  • Tuang adunan ke dalam acuan. Masukkan beberapa potong coklat di bahagian tengahnya. Masukkan ke dalam ketuhar panas 180 C selama 30 minit.
  • Angkat, biarkan hingga agak sejuk. Renjis permukaannya dengan coklat cair.

Selamat mencuba..