Tuesday 11 October 2016

Resepi Ketam Masam Manis ~ klik disini

Tags


Resepi Ketam Masam Manis

Bahan-Bahan 
  • 1 kilo Ketam 
  • 1 cawan Minyak 
  • 1 cawan Cili yang telah dikisar 
  • 1 cawan Tomato puri/sos 
  • 1 cawan Tepong jagung dicampur dengan ¼ cwn air
  • 5 biji Bawang putih (kisar hingga halus) 
  • 5 biji Bawang merah (kisar hingga halus) 
  • 1 sudu besar Perasa 
  • 1 sudu besar Cuka 
  • 25 gm Asam jawa 
  • 3 sudu besar Gula pasir 
  • 2 biji Telor ayam 

Cara Cara 
  • 1. Ketam digoreng dan diketepikan 
  • 2. Tumiskan cili hinggga mendidih, campurkan tomato puri, cuka, asam jawa, serbuk perasa, gula pasir. 
  • 3. Masukkan air 2 cawan dan tunggu sehingga mendidih. 
  • 4. Pecahkan telor dan masukkan tepong jagung yang sudah dicampurkan dengan air ikut pekat sesuka hati.
Selamat mencuba..