Sunday 9 October 2016

Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api ~ Klik Disini

Tags


Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api 

Bahan-bahan

Bahan A:
  • 1 kg siput sedut - potong belakangnya dan bersihkan
  • 2 cawan santan cair 
  • 2 santan pekat 
  • 1 biji ubi keladi - potong kecil dan rebus
  • 1 helai daun kunyit - disiat

Bahan Kisar:
  • 20 tangkai cili api - tambah atau kurangkan ikut citarasa pedas 
  • 3 ulas bawang kecil
  • 1 sudu garam kasar/ secukup rasa
  • 1 inci kunyit hidup/ 1 sudu kecil serbuk kunyit

Cara Penyediaan:
  • Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalam periuk. Panaskan atas api kecil sambil dikacau sekali sekala sehingga mendidih.
  • Masukkan santan pekat sambil dikacau sekali sekala sehingga mendidih.sekali lagi.
  • Angkat dan hidangkan bersama nasi.
Selamat Mencuba..