Sunday 9 October 2016

Resepi Pechel Udang ~ Klik Disini

Tags


Resepi Pechel Udang

Bahan-Bahan 

  • 4 ekor Udang raja 
  • 2 batang Lada merah (dikisar) 
  • 3 batang Lada hijau (dikisar) 
  • 5 ulas Bawang merah (dikisar) 
  • 5 ulas Bawang putih (dikisar) 
  • ½ kotak Santan pekat 
  • - Sedikit belacan (dibakar dahulu) 
  • - Sedikit daun cekur (dihiris halus) 
  • - Sedikit air, perasa, garam dan gula. 
  • - Sedikit minyak untuk menumis 

Cara Caranya :

  • Panaskan minyak kemudian masukkan bahan bahan yang telah dikisar tadi dan ditumis sehingga layu (jangan terlalu gareng) 
  • Masukkan santan pekat, sedikit air jika terlalu pekat, garam, perasa, gula dan gaulkan sehingga sebati. 
  • Padamkan api, masukkan daun cekur ke dalam periuk tadi. 
  • Akhir sekali, siramkan rempah ke atas udang yang telah di goreng. Siap untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba..