Sunday 9 October 2016

Resepi Tart Telur ~ Klik Disini

Tags


Resepi Tart Telur

Bahan-bahannya :
  • Untuk Kulit Tart (Crust)
  • 250 gram tepung gandum
  • 125 gram mentega
  • 50 gram gula aising (ikut pada citarasa sendiri)
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh esen vanilla

Untuk Inti (Kastard)
  • 3 biji telur
  • 100 gula kastor
  • 225 gram air panas
  • 85 gram susu cair
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh pewarna kuning

Cara Membuat Tart Telur 

Crust
  1. Pukul gula aising dan mentega sehingga gebu.
  2. Masukkan telur dan pukul pada kelajuan yang perlahan.
  3. Tambahkan esen vanilla dan kacau rata
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga anda mendapat doh yang lembut.
  5. Ambil sedikit doh dan tekan setebal 1/2 cm ke dalam acuan tart. Pastikan kemas.
  6. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celsius selama 10 minit.

Inti
  • Satukan kesemua bahan yang disebutkan di atas.
  • Gaul sebati dan pastikan adunan tidak berketul.
  • Tuangkan ke dalam acuan doh yang telah dibakar seketika tadi.
  • Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar sehingga masak. Kira-kira untuk 15 minit.

Tips: Untuk memastikan acuan doh tidak mengembang ketika dibakar selama 10 minit tanpa inti, anda perlulah cucuk sedikit adunan doh tersebut dengan garfu sebelum di bakar.

Mudah kan untuk membuat Resepi Tart Telur ni. Jangan lupa mencuba ye.