Wednesday, 14 December 2016

KAUM HAWA WAJIB BACA!!! INILAH SEBAB SOLAT ANDA TIDAK DITERIMA!! SEBARKAN SUPAYA SEMUA TAHU!!!

Tags


Salah tugas utama seorang isteri kepada suami adalah melayani & mematuhinya dalam perkara yang ma’ruf. Tingginya kedudukan seorang suami dlm rumahtangga, digambarkan oleh Rasulullah Saw.,

“Tidaklah pantas bagi seorang manusia untuk sujud kepada manusia yang lain. Seandainya pantas (boleh) bagi seseorang untuk sujud kepada seorang yang lain niscaya aku perintahkan isteri untuk sujud kepada suaminya karena besarnya hak suami terhadapnya”(HR Ahmad).

Oleh karana itu, setiap pasangan sebaiknya memahami tugas dan kewajibannya
masing-masing. Jika terjadi konflik, bersegera menyelesaikannya dengan bijaksana.
Jika masalah berlarutan, dikhawatirkan akan memberi masalah yang besar dalam rumah tangga. Isteri yg merasa bersalah sebaiknya memohon maaf kepada suami. jangan sesekali bersifat ego..


Ingat!! Jangan sampai kemarahan suami itu menjadi kemurkaan Allah hingga solat pun tertolak. Diriwayatkan, dari Ibnu Abbas r.a., Rasulullah Saw. bersabda,
“Ada tiga manusia yang shalat mereka tidaklah naik melebihi kepala mereka walau sejengkal, yakni seorang yang mengimami sebuah kaum, tetapi kaum itu membencinya, seorang isteri yang tidak sementara suaminya sedang marah kepadanya, dan dua orang bersaudara yang saling memutuskan silaturahim” (HR Ibnu Majah)
Segala penulisan di atas adalah dari hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya. Kepada ister-isteri di luar sana cuba jadi isteri solehah ok. sama-sama berusaha dalam menuju kejayaan dunia dan akhirat.Sekian sahaja yang dapat di kongsikan, dipersilakan share.Terima kasih.