Monday, 19 December 2016

SUBHANALLAH!! Ramai Yang Masih Tidak Tahu Hikmah Yang Tersembunyi Ketika Kita Sujud.


SUBHANALLAH mungkin ramai di kalangan umat Islam sekarang tidak sedar mengenai pelbagai hikmah yang tersembunyi ketika kita sujud. Pada hal, kita kena sedar bahawa tiada satu pun ciptaan dan suruhan Allah s.w.t. yang sia-sia, malahan setiap ciptaan itu mempunyai kelebihan yang selalunya tidak terjangkau akal manusia zaman sekarang.


Kebanyakan manusia melakukan sujud dalam dua bentuk, iaitu sujud fizikal seperti ketika bersolat dan sujud spiritual berbentuk ketaatan kepada perintah Allah s.w.t. dan menjauhi dari larangannya.

Kebanyakan ulama mengatakan sujud ketika solat adalah waktu untuk manusia mendekatkan dengan Allah s.w.t. dan mereka menggalakkan kita bersujud lebih lama. Antara hikmah lain sujud adalah melegakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ dalam badan ke tempat asalnya.

16 Kebaikan bernafas ketika sujud :-


 1. **Membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.
 2. **Membetulkan pundi peranakan yang jatuh.
 3. **Melegakan sakit hernia. (burut)
 4. **Mengurangkan sakit senggugut ketika haid.
 5. **Melegakan paru-paru daripada ketegangan.
 6. **Mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.
 7. **Kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh.
 8. **Meringankan bahagian pelvis.
 9. **Memberi dorongan supaya mudah tidur.
 10. **Menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud.
 11. **Pergerakan otot itu menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik,secara automatik memastikan kelicinan perjalanan darah yang baik.
 12. **Bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada.
 13. Mengurangkan kegemukan.
 14. **Pergerakan bahagian otot memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut (convulsions).
 15. **Organ terpenting iaitu otak manusia menerima banyak bekalan darah dan oksigen.
 16. **Mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya.
Apabila kita tengok dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha Pencipta sekali gus mengikis sikit demi sedikit sifat sombong, riak, takbur dan sebagainya. Dari segi perubatan, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentality seseorang.

Menurut sesetengah kajian, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki darah sedangkan setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal dan sempurna.


*Tujuh kalimat Sabda Rasulullah S.A.W, Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak busa/buih laut.


 1. *Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
 2. *Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.
 3. *Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut
 4. *Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.
 5. *Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.
 6. *Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.
 7. *Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya dari *tafsir hanafi, mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat mudah-mudahan selalu, walau sambil lalu mudah-mudahan jadi kebiasaan.

 Ini adalah Rahsia Besar hikmah yang tersembunyi ketika kita sujud dalam kita melakukan solat.

Kami harap artikel ini dapat memberi manafaat kepada anda semua. dan kami beharap selepas anda membaca artikel ini anda bolehlah share artikel ini untuk rakan-rakan kita yang masih tidak tahu. Moga Allah balas jasa anda yang sudi Share dan membantu sesama  umat islam. InshaAllah. Aamiin.
Jom follow facebook Official Resepi Sheila Rusly