Bahan-bahan untuk Memasak Ayam Paprik Padu:
[>]6 ketul ayam – dipotong dadu kecil
[>]4 ulas bawang putih – diracip halus
[>]2 biji bawang besar – dibelah dua dan diracip kasar
[>]2 biji cili merah – dipotong serong
[>]15 biji cili api – ketukkan
[>]4 helai daun limau purut – dihancurkan dulu
[>]bunga kobis – dipotong kecil
[>]4 biji putik jagung – dihiris serong
[>]1 biji karot – dipotong kecil
[>]4 biji kacang panjang – potong 1 inci-1inci
[>]4 sudu makan cili kering kisar
[>]4 sudu makan cili sos
[>]4 sudu makan tomato sos
[>]2 sudu makan sos tiram
[>]Sedikit garam
[>]2 1/2 cawan air bersih
Cara-cara Memasaknya ialah:-
[>]Panaskan minyak masak kedalam kuali. Tumis bawang putih hingga baunya naik.
[>]Masukkan cili kisar tadi. Tunggu sehingga minyak pecah.
[>]Masukkan semua sos tadi. Tumis hingga pecah minyak.
[>]Masukkan isi ayam yang dipotong tadi. Kacau rata hingga isi ayam layu.
[>]Masukkan air. Masak hingga mendidih.
[>]Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau sehingga rata.
[>]Masukkan semua bahan-bahan lain tadi. Kacau rata. Masak hingga sayur empuk. Boleh tambah air panas jika mahukan lebih cair. Ikut selera masing-masing.
[>]Taburkan bawang goreng dan apa-apa hiasan yang anda minat.
[>]6 ketul ayam – dipotong dadu kecil
[>]4 ulas bawang putih – diracip halus
[>]2 biji bawang besar – dibelah dua dan diracip kasar
[>]2 biji cili merah – dipotong serong
[>]15 biji cili api – ketukkan
[>]4 helai daun limau purut – dihancurkan dulu
[>]bunga kobis – dipotong kecil
[>]4 biji putik jagung – dihiris serong
[>]1 biji karot – dipotong kecil
[>]4 biji kacang panjang – potong 1 inci-1inci
[>]4 sudu makan cili kering kisar
[>]4 sudu makan cili sos
[>]4 sudu makan tomato sos
[>]2 sudu makan sos tiram
[>]Sedikit garam
[>]2 1/2 cawan air bersih
Cara-cara Memasaknya ialah:-
[>]Panaskan minyak masak kedalam kuali. Tumis bawang putih hingga baunya naik.
[>]Masukkan cili kisar tadi. Tunggu sehingga minyak pecah.
[>]Masukkan semua sos tadi. Tumis hingga pecah minyak.
[>]Masukkan isi ayam yang dipotong tadi. Kacau rata hingga isi ayam layu.
[>]Masukkan air. Masak hingga mendidih.
[>]Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau sehingga rata.
[>]Masukkan semua bahan-bahan lain tadi. Kacau rata. Masak hingga sayur empuk. Boleh tambah air panas jika mahukan lebih cair. Ikut selera masing-masing.
[>]Taburkan bawang goreng dan apa-apa hiasan yang anda minat.