Sunday, 27 December 2015

RESEPI RENDANG AYAM IBUNDAKU

Tags


{!}Masa Penyediaan: 20 Minit | Memasak: 30 Minit | Keseluruhan: 50 minit

{!}Jumlah Hidangan : 6 ORANG MAKAN

{!}Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:

{!}Bahan-bahan untuk di kisar ialah:-

{!}5 ulas bawang putih
{!}5 ulas bawang merah
{!}2 biji bawang besar
{!}2 cm kunyit hidip
{!}2 inci lengkuas
{!}2 inci halia
{!}2 batang serai, hiris nipis
{!}10-15 tangkai cili kering, buang biji dan rebus

{!}Bahan-bahan yang berkaitan ialah:-

{!}1 kg ayam, potong ikut selera anda
{!}3 sudu besar kerisik
{!}2 senduk minyak, untuk menumis
{!}2 cawan santan pekat
{!}1 cawan santan cair
{!}2 helai daun kunyit, di carik atau hiris kasar
{!}2 keping asam keping
{!}2 sudu besar sos tiram

{!}Cara-cara Penyediaannya ialah

{!}Cara-cara untuk memasak ialah:-

{!}Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit, kemudian goreng ayam separuh masak. Angkat dari kuali dan asingkan.
{!}Dalam kuali berasingan panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Pastikan bahan kisar betul-betul masak dan pecah minyak.
{!}Masukkan ayam, serai dan sos tiram. Gaul rata dan biarkan masak seketika.
{!}Masukkan kerisik dan santan cair. Masak sehingga kuah mendidih dan ayam menjadi empuk. {!}Masa Penyediaan: 20 Minit | Memasak: 30 Minit | Keseluruhan: 50 minit

{!}Jumlah Hidangan : 6 ORANG MAKAN

{!}Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:

{!}Bahan-bahan untuk di kisar ialah:-

{!}5 ulas bawang putih
{!}5 ulas bawang merah
{!}2 biji bawang besar
{!}2 cm kunyit hidip
{!}2 inci lengkuas
{!}2 inci halia
{!}2 batang serai, hiris nipis
{!}10-15 tangkai cili kering, buang biji dan rebus

{!}Bahan-bahan yang berkaitan ialah:-

{!}1 kg ayam, potong ikut selera anda
{!}3 sudu besar kerisik
{!}2 senduk minyak, untuk menumis
{!}2 cawan santan pekat
{!}1 cawan santan cair
{!}2 helai daun kunyit, di carik atau hiris kasar
{!}2 keping asam keping
{!}2 sudu besar sos tiram

{!}Cara-cara Penyediaannya ialah

{!}Cara-cara untuk memasak ialah:-

{!}Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit, kemudian goreng ayam separuh masak. Angkat dari kuali dan asingkan.
{!}Dalam kuali berasingan panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Pastikan bahan kisar betul-betul masak dan pecah minyak.
{!}Masukkan ayam, serai dan sos tiram. Gaul rata dan biarkan masak seketika.
{!}Masukkan kerisik dan santan cair. Masak sehingga kuah mendidih dan ayam menjadi empuk. Kemudian masukkan pula santan pekat, asam keping dan daun kunyit.
{!}Pada ketika ini, kuah perlu kerap dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan kuah menjadi pekat sekata. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika kuah sudah cukup rasa masam, boleh diangkat keluar asam keping dari kuah.

{!}Tips yang harus anda tahu:-

{!}Jika anda rasa minyak terlalu banyak tidak mengapa, kerana minyak yang banyak memudahkan proses untuk memasak bahan kisar. Minyak boleh dibuang sedikit apabila kuah rendang sudah dimasak.Kemudian masukkan pula santan pekat, asam keping dan daun kunyit.
{!}Pada ketika ini, kuah perlu kerap dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan kuah menjadi pekat sekata. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika kuah sudah cukup rasa masam, boleh diangkat keluar asam keping dari kuah.

{!}Tips yang harus anda tahu:-

{!}Jika anda rasa minyak terlalu banyak tidak mengapa, kerana minyak yang banyak memudahkan proses untuk memasak bahan kisar. Minyak boleh dibuang sedikit apabila kuah rendang sudah dimasak.