(*)Bahan-Bahannya adalah:-
[+]Bawang merah 5 ulas,
[+]Bawang putih 3 ulas,
[+]Bawang besar 1 biji (potongkan kasar)
[+]Cili padi 10 biji
[+]Belacan (sebesar ibu jari)
[+]Ikan bilis (segenggam)
[+]Gula (1 sudu makan)
(*)Cara-cara memasaknya adalah:-
1:-Mula2 Panaskan minyak, goreng kesemua bawang dan cili padi, biar sampai agak kekuningan, kemudian angkat dan toskan.
2:-Kemudian goreng pula belacan sehingga agak garing (jangan sampai hancur). Angkat dan toskan.
3:-Dan goreng juga ikan bilis sehingga jadi garing, angkat dan toskan juga.
4:-Tumbuk bawang, cili padi dan belacan sehingga jadi lumat. Kemudian masukkan gula dan tumbuk juga hingga lumat.
5:-Akhir sekali, masukkan ikan bilis goreng tadi dan tumbuknya biar sampai ikan bilis itu hancur.
P/S Masakan ini sesuai dimakan dengan nasi yg suam-suam panas.