Saturday, 9 January 2016

PETUA KAWAL PEMAKANAN UNTUK DIET

Tags


[=]Kacang Buncis dan Kacang Panjang

{_}Kaya dengan serat dan mengandungi beberapa keperluan nutrian misalnya potasium yang membantu mengatasi masalah kelebihan cairan, protein dan kalsium.

[=]Bijirin Oat

{_}Kandungan antioksida dan seratnya baik untuk membakar lemak dan membuatkan anda sentiasa bertenaga sepanjang hari.

[=]Avokado

{_}Buah ini mengandungi kalori yang tinggi tapi juga mengandungi asid lemak esensial yang baik untuk kulit. Ia mengandungi vitamin E dan beta sisosterol dan serat yang membantu mengatasi masalah kolesterol.

[=]Pisang

{_}Mengandungi potasium dan vitamin V6 yang bermanfaat untuk megatasi masalah kelebihan cairan dalam tubuh.

[=]Nanas

{_}Membantu memperbaiki serat kolagen yang rosak. Selain itu ia juga mengandungi vitamin C

[=]Limau dan Anggur

{_}Membantu membentuk serat kolagen. Juga mengandungi methoxylated bioflavonoids yang berguna untuk melancarkan perjalanan darah dan memperkuatkan pembuluh rambut.

[=]Asparagus

{_}Memperkuatkan pembuluh vena dan pembuluh rambut serta membantu mengawal tekanan darah. Mengandungi glutathione, enzim yang bersifat detoksifikasi dan pelawan radikal bebas.

[=]Bawang Merah dan Bawang Putih

{_}Ramuan ini mudah disertakan dalam setiap masakan. Kandungannya antara lain, sulfur (membantu mengatasi kesan daripada pendedahan radikal bebas), vitamin E dan vitamin C

[=]Brokoli

{_}Mengandungi alpha lipoicacid (mencegah kolagen), selenium (memaksimumkan vitamin C, E dan beta karoten) dan kalsium.

[=]Daging Merah

{_}Anda tidak perlu menjauhkan diri daripada produk-produk yang berasaskan haiwan. Pilihlah yang bebas lemak. Daging lembu mengandungi conjugated linoleic acid (CLA) yang berfungsi untuk membakar lemak.