Tuesday 9 February 2016

Resepi DAging Masak Merah Yang Begitu Menyelerakan

Tags


bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

(::)500 gm daging ~ dipotong nipis dan di rebus dengan pewarna merah hingga lembut
(::)1 biji bawang besar ~ di hiris
(::)1 biji capsicum hijau ~ di potong
(::)1 cm halia ~ di ketuk
(::)2 ulas bawang putih ~ di ketuk
(::)2 sudu besar sos cili
(::)2 sudu besar sos tomato
(::)2 sudu besar sos tiram
(::)garam secukup rasa

untuk Hiasan:-

(::)daun sup
(::)daun bawang
(::)kacang buncis

cara-cara untuk membuatnya ialah:-

(::)Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum
(::)Masukkan cili sos, tomato sos dan sos tiram
(::)Jika terlalu kering tambahkan air rebusan daging
(::)Perasakan dengan garam
(::)Masukkan daging rebus dan biarkan merenih dan kuah sedikit pekat
(::)Akhir sekali masukkan capsicum, kacang buncis, daun sup dan daun bawang
(::)Angkat dan sedia dihidangkan

Nota:-

(::)Boleh di makan bersama nasi goreng atau nasi putih. Tambahkan juga telur dadar untuk dimakan bersama.