Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
(##)200gm daging lembut
(##)10-15 ekor udang sederhana besar
(##)1 kiub ayam maggi
(##)6 biji bawang putih
(##)1 sudu teh lada hitam
(##)1 inci halia, diketuk
(##)1/2 sudu teh lada sulah
(##)4 biji bawang kecil-dihiris halus
(##)4 biji telur
(##)1 camca teh serbuk lada hitam
(##)sedikit kicap
(##)1-2 sudu makan sos tiram
(##)10 biji fish ball
(##)2 keping fish cake-dihiris tipis
(##)1 sudu makan tepung jagung di campur dengan sedikit air
(##)Garam secukup rasa
(##)Air secukupnya
Bahan-bahan Sayuran –
(##)1 batang lobak merah-di bersihkan dan di potong memanjang
(##)10 kuntum cendawan tiram
(##)2 tangkai daun sawi
(##)sedikit bunga kobis
Bahan-bahan Sampingan –
(##)Mee yang telah dicelur
(##)Hirisan daun bawang/daun sup
(##)Bawang goreng/bawang goreng segera
(##)cili merah yang di hiris tipis dan di bubuh kicap – Tambah cili api kalau nak pedas.
Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-
1. (##)Bersihkan daging dan hiris nipis. Kopek udang dan cuci bersih lalu di tos.
2. (##)Tumbuk bawang putih, halia dan lada hitam.
3. (##)Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang merah yang telah dihiris dan dilumur dengan sedikit garam sehingga garing. Toskan.
4. (##)Dengan menggunakan minyak yang sama tumis bawang putih, halia dan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sehingga berbau wangi dengan api yang sederhana.
5. (##)Masukkan daging yang telah di hiris sehingga daging berubah warna. Masukkan air secukupnya.
6. (##)Biar mendidih perlahan hingga daging lembut. Masukkan kiub ayam maggi.
7. (##)Bila daging telah lembut, masukkan pula garam, sos tiram,lada sulah dan kicap sedikit.
8. (##)Masukkan udang, fish ball, fish cake, lobak merah, kobis bunga dan cendawan.
9. (##)Bila mendidih, perlahankan api, pecah kan telur satu persatu ke dalam kuah sup tadi. Biar telur masak dengan api kecil sehingga masak.
10. (##)Rasa dulu garam baru di tuangkan campuran tepung jagung dan baru padamkan api.
11. (##)Ambil mee yang telah dicelur, tuangkan kuah sup dan taburkan dengan daun sup/daun bawang bersama bawang goreng.
12. (##)Bubuh cili merah yang di hiris tadi. Boleh di hidang panas-panas.