Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
Bahan-bahan untuk Ayam:–
<:>1 ekor ayam | dipotong empat & dibersihkan
<:>5 sudu makan gula merah | dikisar halus
<:>3 liter air
<:>1/2 inci halia
<:>1 kiub pati ikan bilis
<:>3 ulas bawang putih | ditumbuk kasar
<:>Madu dan minyak masak secukupnya
Bahan-bahan untuk Nasi:–
<:>500 gm beras | dibasuh dan ditoskan
<:>2 helai daun pandan
<:>30 gm lemak ayam
<:>15 gm halia | dihiris
<:>Sedikit garam
Bahan-bahan untuk Sos:– Dikisar
<:>10 biji cili merah
<:>5 ulas bawang putih
<:>6 biji bawang merah
<:>20 gm halia muda
<:>15 gm cili padi
<:>120 gm air limau nipis
Bahan-bahan untuk Sup:–
<:>Air rebusan ayam
<:>Bawang goreng secukupnya
<:>Hirisan daun sup secukupnya
Cara-cara untuk Memasaknya ialah:-
1. <:>Masukkan ayam kedalam periuk bersama gula merah, air, halia dan bawang putih. Rebus hingga separuh masak dan diangkat. Simpan air rebusan untuk memasak nasi dan juga untuk dijadikan sup.
2. <:>Salutkan ayam bersama madu dan minyak masak secukupnya. Panaskan oven pada suhu 180’c dan bakar selama 10 minit atau sehingga kulit ayam menjadi garing keemasan.
3. <:>Untuk nasinya, beras dibasuh serta ditoskan hingga kering. Panaskan periuk dengan sedikit minyak, tumiskan bawang putih dan halia yang dihiris sehingga berbau wangi.
4. <:>Kemudian masukkan separuh air rebusan ayam dan beras. Jika perlu, tambahkan air dan juga sedikit garam. Tutup periuk dan biarkan sehingga nasi masak.
5. <:>Untuk sos, satukan kesemua bahan kedalam periuk. Masukkan garam secukup rasa dan kacau sehingga masak.
6. <:>Bagi sup pula, ambil air rebusan ayam tadi dan campurkan hirisan daun sup dan juga bawang goreng. Renehkan seketika.
7. <:>Akhir sekali, hidangkan nasi bersama ayam panggang, sos, sup dan daun salad.