Resepi Ikan Cencaru Bakar Bercili
Bahan-bahan:
- 2 ekor ikan cencaru (saiz sederhana)
- ~Boleh juga gantikan ikan cencaru dengan ikan lain untuk resepi ini~
- 4 tangkai cili kering - dikisar halus
- 2 biji cili merah - dikisar halus
- 3 biji cili padi - dikisar halus
- 2 cm halia - dikisar halus
- 2 ulas bawang putih - dikisar halus
- 2 ulas bawang merah - dikisar halus
- 1 cm belacan
- 1 sudu jus limau
- 1 sudu gula merah
- 1 sudu minyak masak
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- Garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
- Bersihkan ikan cencaru dan buang bahagian kulit yang jeras. Perap ikan bersama bersama kesemua bahan yang lain selama sejam.
- Setelah diperap, balut ikan menggunakan daun pisang atau foil aluminium sehingga menutupi semua bahagian ikan.
- Bakar pada suhu atas api sedarhan selama 20 hingga 25 minit atau hingga masak. Balik-balikkan untuk masak sekata dan masak sempurna.
- Sedia untuk dihidangkan. Sedap dimakan dengan nasi panas dan ulam-ulaman.
Selamat mencuba.