Sunday, 30 October 2016

Resepi Ikan Kerapu Cendawan Kukus

Tags


Resepi Ikan Kerapu Cendawan Kukus

Bahan-bahan:
  • 1 ekor Ikan kerapu 
  • 30 gm Buah tomato (dihiris) 
  • 5 gm lobak merah (dihiris) 
  • 5 gm Lada merah (dihiris) 
  • 5 gm Halia (dihiris) 
  • 50 gm Cendawan kering (direndam dan hiris) 
  • 60 ml Minyak bijan 
  • 50 ml Sos Tiram 
  • 40 gm Daun ketumbar 
  • 10 ml Kicap cair 
  • 1 sdt Madu
  • ½ sdt Garam 

Cara Penyediaan:
  • Ikan digaul bersama dengan minyak bijan, sos tiram, kicap cair, madu dan garam.
  • Masukkan lobak merah, lada merah, buah tomato, halia muda , cendawan dan daun ketumbar.
  • Gaulkan kesemua bahan sehingga sebati, perap seketika.
  • Sementara itu panaskan kukusan. Kukus ikan selama 20 minit.
  • Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba & Dipersilakan share.