Resepi Ikan Kerapu Cendawan Kukus
Bahan-bahan:
- 1 ekor Ikan kerapu
- 30 gm Buah tomato (dihiris)
- 5 gm lobak merah (dihiris)
- 5 gm Lada merah (dihiris)
- 5 gm Halia (dihiris)
- 50 gm Cendawan kering (direndam dan hiris)
- 60 ml Minyak bijan
- 50 ml Sos Tiram
- 40 gm Daun ketumbar
- 10 ml Kicap cair
- 1 sdt Madu
- ½ sdt Garam
Cara Penyediaan:
- Ikan digaul bersama dengan minyak bijan, sos tiram, kicap cair, madu dan garam.
- Masukkan lobak merah, lada merah, buah tomato, halia muda , cendawan dan daun ketumbar.
- Gaulkan kesemua bahan sehingga sebati, perap seketika.
- Sementara itu panaskan kukusan. Kukus ikan selama 20 minit.
- Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.