Resepi Kerabu Rumpai Laut
Bahan-bahan:
- 100g rumpai laut kering (juga dikenali rumpai laut asli kolagen)
- 1 batang timun-buang empulur dan hiris nipis
- 2 biji bawang besar - dihiris
- 1 kuntum bunga kantan - dimayang halus
- 1 genggam daun selasih - jika suka
- 1 tangkai cili merah - dihiris halus
- 15 tangkai cili api - dicincang
- 1/2 cawan air perahan limau kasturi
- 2 sudu besar cuka
- 3 sudu besar gula pasir
- 1 1/2 sudu teh garam halus
Cara penyediaan:
- Rumpai laut dicuci bersih seperti membasuh beras, kemudian rendam semalaman atau sekurang-kurang selama 4 jam (sehingga kembang). Selepas itu cuci lagi sekali dan celur seketika dalam ai panas.Toskan dan potong mengikut saiz yang disukai.
- Satukan rumpai laut yang telah dipotong dengan dengan semua bahan di dalam mangkuk besar. Gaul hingga mesra dan perap selama 15-20 minit.
- Siap untuk dihidangkan. Sesuai dimakan bersama nasi dan ikan bakar atau boleh juga dimakan kerabu rumpai laut begitu sahaja.
Selamat mencuba.