Resepi Udang Masak Lemak Tempe
Bahan-bahan:
- 200 gram udang basah - dibuang kepalanya
- 2 bungkus tempe - dipotong kecil
- 50 gram kacang buncis - dipotong serong
- 4 biji bawang merah - ditumbuk
- 50 gram cili padi - ditumbuk
- Belacan secukupnya - ditumbuk
- Serbuk kunyit secukupnya
- 1 batang serai - dititik
- 1 keping asam keping
- 1 liter santan
- Air secukupnya
- Garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
- Masukkan air ke dalam periuk secukupnya dan masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk bersama serai. Renihkan.
- Kemudian masukkan udang, tempe dan kacang buncis. Biarkan sehingga mendidih.
- Setelah itu masukkan santan serta serbuk kunyit. Gaul hingga sebati.
- Akhir sekali masukkan asam keping dan perasakan dengan garam. Angkat dan sedia untuk dihidang.
selamat mencuba..