Saturday 27 February 2016

Resepi Kuih Lapis Pelangi Lembut

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

(*)210gm tepung gandum
(*)170gm tepung beras
(*)70gm tepung ubi
(*)1200ml santan sederhana pekat
(*)800ml santan cair
(*)320gm gula pasir
(*)1/4 sudu teh garam
(*)2 helai daun pandan di simpul
(*)Pewarna

(*)Loyang 10 x 10 – di gris

Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-

1. (*)Satukan semua tepung, garam dan santan ke dalam mangkuk besar, gaul hingga rata dan tidak berketul.

2. (*)Masak santan cair, gula dan daun pandan hingga mendidih. Tutup api dan tuangkan ke dalam mangkuk adunan tepung, kacau dengan segera hingga betul-betul rata.

3. (*)Tapis adunan dan bahagikan kepada 10 bahagian (250ml setiap satu). Bahagi kepada 5 bahagian warna asal dan 5 bahagian lagi di masukkan pewarna yang berlainan.

4. (*)Panaskan pengukus, tuang 250ml warna asal dan kukus selama 4 min hingga masak. Kemudian tuang 250ml adunan biru, kukus hingga masak.

6. (*)Ulangi langkah 4, berselang seli adunan warna asal dan adunan berwarna violet, pink dan oren hingga habis.

7. (*)Untuk lapisan terakhir tuang 250ml adunan hijau, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 25 minit.

8. (*)Angkat dan biarkan betul-betul sejuk baru di potong menggunakan pemotong kuih plastik. Hidangkan.