Sunday 28 February 2016

Resepi Pai Ayam Sedap

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

(**)500 gm puff pastry
(**)400 gm dada ayam |dipotong kiub
(**)30 gm mentega
(**)1 biji bawang besar kuning
(**)2 ulas bawang putih |dicincang halus
(**)200 ml air rebusan ayam
(**)1 sudu teh tepung jagung
(**)2 sudu makan krim masakan
(**)Garam dan lada sulah secukup rasa
(**)2 biji kuning telur | sebagai bahan sapuan

Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-

1. (**)Panaskan mentega dan masukkan bawang putih dan bawang holland.

2. (**)Goreng hingga wangi, masukkan dada ayam dan air rebusan ayam.

3. (**)Masak hingga ayam empuk, masukkan krim masakan dan tepung jagung yang dilarut dengan sedikit air.

4. (**)Akhir sekali masukkan garam dan lada sulah secukup rasa. Sejukkan inti sebelum digunakan.

5. (**)Canai puff pastry dan terapkan dengan penerap bulat. Masukkan ke dalam acuan pai.

6. (**)Masukkan inti di tengah , sapu kuning telur di tepi permukaan dan letakkan satu keping ‘puff pastry’ yang diterap bulat. Tekan dengan garpu ditepi permukaannya.

7. (**)Cucuk lubang ditengah supaya apabila bakar permukaan atas tidak tertanggal. Sapu dengan sedikit kuning telur.

8. (**)Bakar selama15- 20 minit pada suhu 200’c. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.