BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(**)1 ekor ayam | dipotong 12 dan dibersihkan
(**)1 sudu besar sos tiram
(**)1 cawan santan
(**)1 tangkai daun kari
(**)1/2 cawan jus asam jawa
(**)2 batang serai | dititik
(**)Garam dan gula secukupnya
(**)Sedikit air (jika perlu)
(**)Minyak untuk menumis
Bahan kisar:
(**)7 ulas bawang merah
(**)5 ulas bawang putih
(**)15-20 tangkai cili kering | direndam
(**)2cm halia
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(**)1. Gaulkan ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng ayam separuh masak dan ketepikan.
(**)2. Tumiskan semua bahan kisar bersama serai dan daun kari sehingga naik bau. Kemudian bolehlah dimasukkan kicap manis dan sos tiram.
(**)3. Apabila sudah mereneh sedikit (pada ketika ini, boleh dimasukkan sedikit air jika terlalu kering), bolehlah dimasukkan ayam.
(**)4. Masukkan sedikit jus asam jawa dan santan.
(**)5. Perasakan secukupnya dengan garam dan gula.
(**)6. Biarkan kuah memekat dan boleh dihidang.