Bahan-bahannya ialah:
(**)Ekor (1 kilo) – direbus hingga empuk
(**)Bawang besar (2 biji) – dihiris
(**)Bawang putih (3 ulas) – cincang halus
(**)Cili padi (4 biji) – dipotong
(**)Kacang panjang ( 2 tangkai) – dipotong
(**)Lobak merah (setengah biji) – dihiris
(**)Kicap manis (3 sudu besar)
(**)Sos tiram (3 sudu besar)
(**)Garam & gula
(**)Tepung jagung (2 sudu besar)
(**)Minyak untuk menumis
Cara-caranya ialah:
(**)Rebus ekor sehingga empuk. Air rebusan jangan dibuang.
(**)Panaskan minyak. Masukkan bawang merah dan bawang putih. Masak sehingga naik bau.
(**)Masukkan sos tiram dan kicap manis. Gaul rata.
(**)Selepas itu masukkan ekor yang telah empuk dan kacau sebati.
(**)Masukkan pula cili padi, lobak merah dan kacang panjang. Biarkan masak sekata.
(**)Kemudian masukkan sedikit air rebusan dan biarkan seketika. Tambahkan sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah.
(**)Perasakan dengan gula dan garam. Biarkan mendidih seketika dan tutup api.