Bahan-bahannya ialah:
(**)Ikan mata besar – 2 ekor (digoreng dahulu)
(**)Bawang besar – 2 ulas (dihiris)
(**)Bawang putih – 2 ulas (cincang halus)
(**)Cili padi – 5 biji (dihiris)
(**)Cili boh – 4 sudu besar
(**)Sos cili – 2 sudu besar
(**)Sos tomato – 2 sudu besar
(**)Asam keping – 1 keping
(**)Gula & garam
(**)Minyak untuk menumis
Cara-caranya ialah:
(**)Goreng ikan terlebih dahulu. Jangan terlalu garing, nanti keras. Asingkan.
(**)Panaskan minyak kemudian masukkan bawang besar, bawang putih dan cili padi. Masak sehingga layu dan naik bau.
(**)Kemudian masukkan cili boh. Gaul rata. Masukkan pula sos cili dan sos tomato. Masak sehingga garing dan pecah minyak.
(**)Selepas itu baru masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa.
(**)Masukkan ikan dan gaul rata.