Bahan-bahannya ialah:
(**)Ikan Keli – (diperasakan dengan kunyit dan garam)
Bahan-bahan Tumis (Untuk 2 ekor ikan sahaja. Kalau nak lebih, boleh gandakan bahan)
BAHAN A
(**)Bawang besar – 1 biji
(**)Bawang putih – 2 ulas
BAHAN B
(**)Cili padi – 15 tangkai
(**)Cili merah – 2 biji
(**)Belacan – 1 inci (dibakar dahulu)
(**)Gula – 1 sudu kecil
(**)Garam – 1 sudu kecil
(**)Pes Asam jawa – 1 sudu kecil
Cara-caranya ialah:
(**)Goreng ikan keli sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
(**)Sementara itu tumbuk dahulu bawang besar dan bawang putih. Asingkan.
(**)Kemudian tumbuk bahan-bahan B pula. kami lebih suka tumbuk guna lesung, lagi mesra dan berperasa.
(**)Panaskan kuali. Guna minyak yang sama untuk menggoreng ikan keli tadi.
(**)Masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah ditumbuk. Tumis sehingga naik bau.
(**)Selepas itu, masukkan bahan-bahan B. Masak sehingga garing dan angkat.
(**)Tuang di atas ikan keli yang telah digoreng tadi.