Bahan-bahannya ialah
(**)Kerang (1 kilo) – bersihkan
(**)Bawang merah (5 ulas) – ditumbuk
(**)Bawang putih (3 ulas) – ditumbuk
(**)Cili padi (10 biji) – ditumbuk
(**)Cili padi (3 biji) – dihiris
(**)Cili merah (3 biji) – ditumbuk
(**)Serai (2 batang) – diketuk
(**)Halia (1 inci) – dihiris
(**)Sos cili (1 sudu besar)
(**)Sos tomato (1 sudu besar)
(**)Gula & garam
(**)Sedikit air.
Cara-caranya ialah
(**)Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Kemudian tumbuk cili merah dan cili padi.
(**)Panaskan minyak. Masukkan bawang yang telah ditumbuk. gorang sehingga naik bau.
(**)Kemudian masukkan cili yang telah ditumbuk dan gaul rata. Masak seketika. Masukkan serai yang telah diketuk dan hirisan halia.
(**)Selepas itu, masukkan sos cili dan sos tomato. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan sedikit air. Jika mahu kuah yang banyak, masukkan lebih.
(**)Selepas menggelegak, masukkan kerang. Gaul rata. Taburkan hirisan cili padi.
(**)Kemudian tutup kuali dan biarkan selama 5 minit.
(**)Siap untuk dihidangkan.
(**)(Resipi boleh ditukar dengan lala)