BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(**)10 biji pisang raja | dikupas dan dibuang bahagian hitam di tengahnya
(**)2 biji telur | dipukul sedikit
(**)150ml santan
(**)50gm gula pasir
(**)1/2 sudu teh esen vanila
(**)1/4 sudu teh garam
(**)2 helai daun pandan
(**)Daun pisang dan lidi secukupnya
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(**)1. Daun pisang dilayur sedikit dan digunting anggaran 30x15cm (atau mengikut ukuran yang sesuai).
(**)2. Lenyek pisang sehingga hancur dan masukkan gula pasir, telur, garam, esen vanila dan juga santan. Kacau hingga sebati.
(**)3. Ambil daun pisang dan letakkandaun pandan. Sudukan adunan pisang tadi dengan secukupnya. Bungkus dan sematkan dengan lidi dengan kemas. Ulang langkah sehingga adunan habis.
(**)4. Kukus kuih barongko selama 30 minit atau sehingga masak. Siap untuk dihidangkan.