Tuesday 3 May 2016

Resepi Sup Tofu Telur

Tags


Bahan-bahannya ialah:

(**)2 batang setengah tofu telur – dipotong

(**)5 biji bawang merah – dihiris halus

(**)4 ulas bawang putih – dihiris halus

(**)halia (agak-agak je) – dihiris halus

(**)1 biji putih telur

(**)1 tangkai daun sawi – dipotong

(**)setengah biji lada benggala merah – dihiris panjang

(**)setengah biji lobak merah – parut

(**)1 sudu kecil serbuk lada sulah

(**)Air

(**)Garam

(**)Minyak jagung untuk menumis


Cara-cara memasaknya ialah:


(**)1.Panaskan minyak jagung dalam kuali dan tumis bahan yang dihiris halus sehingga naik bau.

(**)2.Masukkan air secukupnya bersama daun sawi,lada benggala dan lobak merah serta biarkan ianya mendidih.

(**)3.Apabila sayur-sayuran setengah lembut,masukkan tofu telur dan perasakan dengan garam serta serbuk lada sulah.

(**)4.Masukkan putih telur dan kacau sehingga rata kemudian biarkan seketika dan sedia untuk dihidangkan.


(**)P/s:Sup Tofu Telur lebih sedap jika dimakan terus ketika ianya sedang panas dan dinasihatkan supaya sediakan sambal buatan sediri daripada lada dan kicap.