Resepi Jongkong Pandan.
Bahan-bahan:
- 500 gram tepung beras
- 2 sudu besar tepung jagung
- 6 cawan air daun pandan
Bahan-Bahan kuah :
- 375 ml santan
- 4 ketul gula kabung
- 1 sudu makan tepung jagung
Cara-Cara :
Adunan 1
- Letakkan periuk di atas api sederhana.
- Masukkan tepung beras, tepung jagung dan jus pandan. Kacau sebati sehingga tepung masak.
Adunan 2
- Masak gula kabung dengan sedikit air.
Adunan 3
- Masakkan santan bersama sesudu besar tepung beras dan secubit garam. Kacau perlahan-lahan sehingga masak.
P/S : Cedok adunan 1 ke dalam mangkuk/cawan, masukkan sedikit 2 diikuti dengan adunan 3.
Sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA..
Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, dipersilakan share.