Friday, 7 October 2016

Resepi Jongkong Pandan. ~ Klik Disini

Tags



Resepi Jongkong Pandan. 

Bahan-bahan:
  • 500 gram tepung beras
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 6 cawan air daun pandan

Bahan-Bahan kuah :
  • 375 ml santan
  • 4 ketul gula kabung
  • 1 sudu makan tepung jagung

Cara-Cara :

Adunan 1
  • Letakkan periuk di atas api sederhana.
  • Masukkan tepung beras, tepung jagung dan jus pandan. Kacau sebati sehingga tepung masak.

Adunan 2
  • Masak gula kabung dengan sedikit air.

Adunan 3
  • Masakkan santan bersama sesudu besar tepung beras dan secubit garam. Kacau perlahan-lahan sehingga masak. 

P/S : Cedok adunan 1 ke dalam mangkuk/cawan, masukkan sedikit 2 diikuti dengan adunan 3.

Sedia untuk dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA..

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, dipersilakan share.