Resepi Ketam Bertelur
Bahan-bahan:
- 2 ekor ketam yang agak besar dibuang kulit yang keras tu dan dibelah dua.
- 3 sudu sos tiram
- 3 sudu sos cili
- 3 sudu cili yang dah diblend
- 7 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih yang agak besar
- sepotong halia
- sebiji telur
- garam
- sedikit gula
- sedikit minyak untuk menumis
- 1 labu bawang besar
Cara memasak:
- Tumbuk cili, bawang putih, bawang merah dan halia tumiskan sehingga bangkit baunya
- Masukkan secawan air
- MAsukkan ketam, tutup kuali sehingga 10 minit
- Masukkan segala sos, gula dan garam secukup rasa
- Bila semua dah nampak macam sebati, masukkan telur yang dah dipukul,
- Kacau cepat-cepat supaya telur tak berketul.
SELAMAT MENCUBA..
Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, dipersilakan share.