Sunday 9 October 2016

Resepi Kek Pelangi ~ Klik Disini

Tags


Resepi Kek Pelangi

Bahan:
  • 250 gr tepung gandum
  • 225 gr gula pasir
  • 4 btr telur
  • 130 ml santan masak, sejukkan
  • 1 sdt ovalet
  •  Pewarna kuning, merah dan hijau

Cara membuat:
  • Pukul telur dan gula pasir hingga kembang, tambahkan ovalet, pukul hingga gebu. Tambahkan santan sedikit demi sedikit berselang seli dengan tepung gandum, kacau rata.
  • Bagi adunan menjadi tiga, satu bahagian kuning, satu bahagian beri pewarna merah dan satu bahagian pewarna hijau, kacau hingga rata.
  • Siapkan loyang yang sudah dioles dan dialas kertas roti, tuang adunan hijau. Masukkan ke dalam dandang, kukus hingga masak. Tuang adunan kuning, kukus lagi hingga masak, terakhir tuang adunan warna merah, kukus hingga masak. Angkat.

Untuk 15 potong

Selamat mencuba..