Saturday 19 November 2016

Cara-Cara Membuat Bendi Goreng Tepung Rangup Yang Sedap Lagi Enak

Tags


Cara-Cara Membuat Bendi Goreng Tepung Rangup Yang Sedap Lagi Enak 

Bahan-bahannya:
  • 5 biji bendi Hijau
  • 4 sudu besar tepung beras + 1 sudu besar tepung beras
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu kecil serbuk cili
  • 1 sudu besar rempah kari
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1/2 sudu kecil garam + sedikit serbuk pati ayam
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar air (tambah jika perlu)

Cara Menyediakan Bendi Goreng Tepung Rangup yang sedap lagi enak
  1. Basuh bersih bendi dan potong serong dan sama nipis.
  2. Masukkan kesemua bahan kedalam mangkuk yang berisi bendi tadi kecuali air. Gaul semua bahan hingga rata dan sebati. 
  3. Masukkan 1 sudu air dahulu dan gaul rata. Jika ianya nampak masih agak kering masukkan 1 sudu air lagi atau lebih. Pastikan campuran tidak terlalu cair atau terlalu pekat dan tepung bersalut cantik pada bendi. 
  4. Panaskan minyak masak secukupnya dalam non-stick pan. Bila minyak dah betul-betul panas masukkan bendi sekeping demi sekeping dan jangan digoreng terlalu banyak pada sesuatu masa. 
  5. Goreng bendi hingga betul-betul garing. Angkat dan toskan minyaknya. Makan bersama nasi panas atau begitu saja pun sedap. 


Anda boleh juga guna tips di bawah ini untuk bancuhan tepung serbaguna:
  1. 10 sudu besar tepung gandum, 1 sudu besar tepung beras, serbuk cili, lada sulah, garam dan perasa. Campurkan semuanya.
  2. Pecahkan sebiji telur. Celup bendi dalam telur kemudian dalam tepung yang dah dicampur tadi.
  3. Kalau nak campur dengan serbuk roti pun sedap. Lebih rangup.

Selamat mencuba uolss & Dipersilakan share.