Thursday 10 November 2016

Resepi Apple Flan

Tags



Kulit:
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 4 sudu makan serbuk cornflakes
  • 1. Pukul mentega hingga lembut.
  • 2. Uli dengan bahan kering hingga lembut.
  • 3. Canaikan ke dalam mangkok pai.
  • 4. Bakar 10minit - 180celcius.

Inti:
  • 3 biji epal hijau(dadu)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 cawan kismis
  • 1 cawan kurma
  • 1 sudu teh cinnamon
  • 1 biji jus buah oren
  • 100g mentega tanpa garam
  • 100g badam panggang

Kastad:
  • 3 biji telur
  • 1 cawan susu segar.
  • (Pukul ringan telur dan susu itu. Kemudian tapiskan 3 kali barulah digunakan)
  1. Panaskan fry pan.
  2. Masukkan mentega.
  3. Masukkan gula, gaul sebati.
  4. Masukkan epal, masak 5 minit.
  5. Masukkan kismis dan kurma. Masak lagi 1 minit.
  6. Masukkan jus oren dan cinnamon.
  7. Tuang kedalam kulit flan yang telah masak tadi.
  8. Taburkan badam.
  9. Bakar 5minit - 180celsius.
  10. Keluarkan dan tuangkan kastad dan bakar lagi hingga masak.

Selamat mencuba & Dipersilakan share.