Friday, 14 October 2016

Resepi Udang Lada Hitam ~ klik disini

Tags


Resepi Udang Lada Hitam

Bahan-bahan :
  • 200 gram udang segar - bersihkan tanpa buang kulit
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu garam
  • 100 gram tepung gandum
  • Minyak masak untuk goreng & menumis
  • 3 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • 2 tangkai daun bawang - potong 1 inci
  • 1 biji lada benggala - potong dadu
  • 2 sudu sos lada hitam
  • 1 sudu serbuk lada hitam
  • Sedikit jus limau nipis

Cara Penyediaan:
  • Panaskan minyak dalam kuali untuk goreng udang.
  • Lumur udang dengan serbuk kunyit dan garam hingga mesra. Kemudian golek-golekkan pada tepung gandum dan masukkan ke dalam kuali. Goreng hingga udang berubah warna, angkat dan ketepikan.
  • Tumbuk bawang merah bersama bawang putih dan halia hingga lumat. 
  • Panaskan sedikit minyak untuk menumis. Tumis bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau. Masukkan bawang merah dan tumis hingga kuning keemasan.
  • Masukkan lada benggala, daun bawang, serbuk lada hitam dan sos lada hitam. Kacau hingga mesra.
  • Masukkan udang yang telah digoreng dan kacau hingga mesra. Tutup api dan perasakan dengan perahan limau nipis.

Sedia untuk dihidangkan.