Resepi Udang Lada Hitam
Bahan-bahan :
- 200 gram udang segar - bersihkan tanpa buang kulit
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu garam
- 100 gram tepung gandum
- Minyak masak untuk goreng & menumis
- 3 biji bawang merah
- 3 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 2 tangkai daun bawang - potong 1 inci
- 1 biji lada benggala - potong dadu
- 2 sudu sos lada hitam
- 1 sudu serbuk lada hitam
- Sedikit jus limau nipis
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak dalam kuali untuk goreng udang.
- Lumur udang dengan serbuk kunyit dan garam hingga mesra. Kemudian golek-golekkan pada tepung gandum dan masukkan ke dalam kuali. Goreng hingga udang berubah warna, angkat dan ketepikan.
- Tumbuk bawang merah bersama bawang putih dan halia hingga lumat.
- Panaskan sedikit minyak untuk menumis. Tumis bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau. Masukkan bawang merah dan tumis hingga kuning keemasan.
- Masukkan lada benggala, daun bawang, serbuk lada hitam dan sos lada hitam. Kacau hingga mesra.
- Masukkan udang yang telah digoreng dan kacau hingga mesra. Tutup api dan perasakan dengan perahan limau nipis.
Sedia untuk dihidangkan.